NikolaosRoute-LaViaNicolaiana® προς μια ευρωπαϊκή πολιτιστική διαδρομή Άγιος Νικόλαος
Home » το έργο ΝικολαοςRoute

το έργο ΝικολαοςRoute

Ευρωπαϊκή διαδρομή Νικολάου των Μύρων

Ευρωπαϊκή διαδρομή Νικολάου των Μύρων

 Η διαδρομή την οποία το AENR προωθεί για το Πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεικτού τύπου, δηλαδή αποτελείται από συνεχόμενη φυσική διαδρομή ή υλική, και από μη συνεχόμενες άυλες διαδρομές. Η υλική διαδρομή ή βασική διαδρομή είναι εκείνη που χαράχτηκε κατά τα έτη 1459-1460 μΧ από τον Ρώσο μοναχό Βαρλαάμ, που προερχόταν από το Ροστόβ, τοποθεσία περίπου 100 χλμ. από την Μόσχα. Η υπεροχή του ταξιδίου-προσκυνήματος δεν αφορά μόνο στην απόσταση (πλέον των επτά χιλιάδων χλμ. πήγαινε έλα από τη ρωσική πόλη έως το Μπάρι, με επόμενη στάση στο σημερινό Ισραήλ), αλλά και το κείμενο τότε ταξίδι που έρχονταν απέναντι στην τότε διαμάχη που υπήρχε με την Ρωμαϊκή εκκλησία εξαιτίας του επίσημου διαχωρισμού της ρωσικής εκκλησίας που διακηρύχθηκε από τον Τσάρο. Η υλική διαδρομή εμπλέκει 7 Κράτη.  (Ρωσική Ομοσπονδία. Ουκρανία, Πολωνία, Τσέχικη Δημοκρατία, Σλοβάκικη Δημοκρατία, Αυστρία, Ιταλία) ή Χώρες της ΕΕ:  EUSAIR, EUSALP, EUSDBF, EUSBSR.  

Η άυλη διαδρομή ή δεύτερη βασική διαδρομή επεξηγεί την ευρωπαϊκή ιστορία διαμέσου των τόπων που διατηρούν την πνευματική, πολιτιστική, μνήμη του Αγίου Νικολάου, στους δύο κύριους τομείς έρευνας.

-       Η επαφή με την φιγούρα του Νικολάου των Μύρων, από την ύπαρξη του (πηγές ιστορικών κριτικών) έως τους διαδόχους του μέσω της πίστης και της τέχνης, υιοθετώντας ως κύρια γραμμή οριοθέτησης την μεταφορά των Λειψάνων του 1087 των Μύρων του Μπάρι.

-       Η ανόρθωση, η απογραφή, η εκτίμηση και διάδοση της άυλης κληρονομιάς του Θέματος της διαδρομής, από το παγανιστικό αρχέτυπο (Δίας) στο χριστιανικό (σαν Νικόλα ή Νικολό) σε όλες του της διαστάσεις που οδηγούν στο μυθικό Άγιο Νικόλαο. Τέτοιος τομέας έρευνας ενδιαφέρει κυρίως την ηπειρωτική Ευρώπη στο σύνολο  της καθώς και την Ασιατική και την Αμερικανική.

Στην υλική και άυλη διαδρομή μπορούν να εισαχθούν διαφοροποιήσεις ευρείας γεωγραφικής περιοχής, καταγεγραμμένες υπό το ιστορικό-πολιτιστικό- καλλιτεχνικό προφίλ.

 

NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® στην Αιτωλοακαρνανία

                                  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

και της ASSOCIAZIONE EUROPEA « NikolaosRouteLa Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων»

και από την επίσκεψη για πολλοστή φορά της  Reggata  φιλίας

“Appuntamento in Adriatico e Ionio”.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού NikolaosRouteLa Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων»

 

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων».

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, μετά από πολύμηνες επαφές, τεχνικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» ωρίμασε τις συνθήκες για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αναδεικνύοντας την πληθώρα των Ιστορικών και  Πολιτιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και έπεισε για την καταλληλότητά τους σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές  περιοχές της χώρας.

Βασικός στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η καταγραφή και συμμετοχή περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ως μέρος του Ευρωπαϊκού project πιστοποίησης Πολιτιστικής - Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «ΝικόλαοςRoute - La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων».

Οι περιοχές που σε πρώτη φάση και μετά από την μεγάλη έρευνα που έγινε από την τεχνική ομάδα συνεργασίας των στελεχών του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγων και επιστημόνων του Νομού σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Φορέα και που ενδείκνυνται ως στρατηγικά ώριμες για το Ιστορικό και Πολιτιστικό κληροδότημα του Αγίου Νικολάου ώστε να ανακτηθεί και να διερευνηθεί μέσω ιστορικών τοπικών διαδρομών, είναι η Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) που οριοθετείται στις απότομες πλαγιές του βουνού Αρακύνθου και αντικρίζει τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, το Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στο βουνό της Βαράσοβας, κοντά στο Κρυονέρι κοντά και το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Μοκιστας στην λίμνη Τριχωνίδα.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προσκάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες του Φορέα για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου διοργάνωσε συνδυαστική δράση με στόχο την πιστοποίηση των δυνατοτήτων των τουριστικών πρακτόρων και στελεχών καθώς και των ανωτέρω αναφερόμενων περιοχών  του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, στα πλαίσια υλοποίησης συνδυαστικά με την δράση υποδοχής και φιλοξενίας για πολλοστή φορά της  Reggata  φιλίας “Appuntamento in Adriatico e Ionio”,  που στρατηγικό στόχο έχει την ανάδειξη του τομέα του Ιστιοπλοϊκού Τουρισμού και του Τουρισμού σκαφών αναψυχής, σε συνδυασμό με την προώθηση του γαστρονομικού πλούτου,  των προϊόντων αριστείας του Αγροδιατροφικού τομέα και εν γένει την εξωστρέφεια και τουριστική προβολή των παράκτιων και όχι μόνο, περιοχών και της Ιστορίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διοργάνωσε πιλοτικό  πρόγραμμα περιπατητικής τουριστικής διαδρομής με τη συμμετοχή των ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων και της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού φορέα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσκεψη στον Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στη Βαράσοβα, στη συνεχεία διάπλους και  περιήγηση  στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ανάδειξη του περιβαλλοντολογικού πλούτου του τόπου μας και της σημασίας του στην δημιουργία γαστρονομικής, επαγγελματικής και πολιτιστικής ταυτότητας και τέλος απογευματινή περιπατητική διαδρομή στον Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) στις πλαγιές του βουνού Αρακύνθου.

Παράλληλα, στα πλαίσια του τετραήμερου προγράμματος δράσεων, υπήρξαν και συναντήσεις εργασίας, της επιστημονικής επιτροπής του φορέα, αποτελούμενη από αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους του Πανεπιστήμιου του Σαλέντο της Νότιας Ιταλίας με  στελέχη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγους και επιστήμονες του Νομού, όπου συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν στα πλαίσια της κατάθεσης του φακέλου για την πιστοποίηση της Πολιτιστικής -Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «NikolaosRoute - La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε αίτηση για  συμμετοχή, ως πρώτο μέλος από την Ελλάδα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του  Ευρωπαϊκού Φορέα/Οργανισμού  «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων». Αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, το όποιο θέλοντας να πιστοποιήσει την εξαιρετική συνεργασία και την αξία της συνέργιας ανέδειξε στη θέση του Αντιπροέδρου του τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή.    

  

«Εξαιρετικά αποτελέσματα και πολλαπλά οφέλη από την Διεθνή δράση Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® η δική μας Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή”

που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης εναλλακτικού ΤουρισμούNostos 2017”.

 

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης εναλλακτικού Τουρισμού Nostos 2017”, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων”, την Περιφέρεια της Λάτσιο, τον φορέα “Comunita Montana” που αποτελείται από 31 Δήμους του Λάτσιο, το Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και του Ιονίου, την Ιταλική και Ευρωμεσογειακή Assonautica, το Δήμο του Μπάρι, τον Δήμο του Μπρατσιανο, το Επιμελητήριο του Μπριντιζι, την Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας του Μολίσε και άλλους φορείς και οργανισμούς, διεθνής δράση προώθησης του φάκελου υποψηφιότητας για την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναγνωρισμένου Τουριστικού σήματος Ποιότητας πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής.

Κύριος στόχος η ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου εναλλακτικού Τουριστικού μοντέλου οικονομίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας που θα επηρεάσει όλους τους κλάδους της τοπικής Οικονομίας, θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, θα αναδείξει και θα προβάλει την Αιτωλοακαρνανία και το πλούσιο ιστορικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντολογικό γαστρονομικό πλούτο της.

Στα πλαίσια των τριημέρων εκδηλώσεων της διεθνής δράσης Nikolaos RouteLa Via Nicolaiana® η δική μας Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή” το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας φιλοξένησε, Διεθνείς φορείς με τους οποίους διοργάνωσε ημερίδες εργασίας, γαστρονομικές εκδηλώσεις, συναντήσεις ωρίμανσης συνεργατικών επιχειρηματικών clusters και συνεργιών και έστησε info desk ενημέρωσης τον επιχειρηματιών μελών του.

 

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της λειτουργίας του περιπτέρου φιλοξενήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων”, παρουσιάστηκε video  από το πιλοτικό  πρόγραμμα περιπατητικής τουριστικής διαδρομής που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στην Αιτωλοακαρνανία και αφορούσε/εξιστορούσε (telling/story) το κομμάτι της πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής στα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και των τουριστικών προγραμμάτων/Πακέτων που εμπλέκουν όλα τα ιστορικά, πολιτιστικά αρχαιολογικά περιβαλλοντολογικά αξιοθέατα  στους Δήμους Αγρινίου, Θέρμου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης στο περίπτερο φιλοξενήθηκε η Ιταλική και η Eυρω-Μεσογειακή Assonautica οπού παρουσιαστήκαν όλες οι κοινές Δράσεις εξωστρέφειας  και Διεθνοποίησης με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο κλάδο των αγρό-διατροφικών προϊόντων, του τουρισμού σκαφών αναψυχής και του Ιστιοπλοϊκού Τουρισμού και οργανωθήκαν  γαστρονομικές εκδηλώσεις/δράσεις οπού παρουσιάστηκε ο πλούσιος γαστρονομικός πλούτος των προϊόντων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και των Ιταλικών περιοχών του Μπριντιζι και του Μολισε μεταφέροντας στους καλεσμένους και σε όλους τους επισκέπτες τα αρώματα, την ιστορία, το γευστικό πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιταλικών περιοχών.

Tο Σάββατο 14 Οκτώβριου 2017 διοργανώθηκε, Ημερίδα εργασίας με θέμα "Οι Κοινές Πολιτιστικές μας αξίες σε κοινές Πολιτιστικές διαδρομές" όπου παρουσιάστηκε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana®” ο φάκελος υποψηφιότητας για την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής, η εφαρμογή βέλτιστης πρακτικής Περιφερειακών Κανονισμών Πολιτιστικής Διαδρομής από εκπροσώπους της  Περιφέρειας της Λάτσιο,  τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα από τη λειτουργία παρόμοιου είδους τουριστικών μοντέλων πολιτιστικών διαδρομών σε άλλους Ευρωπαϊκούς Δήμους από εκπροσώπους της “Comunita Montana” της Περιφερειακής ενότητας  Ανιένε.

Στην συνάντηση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κος. Λουκοπουλος Παναγιώτης  ο οποίος αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που παίζει στον  στρατηγικό σχεδιασμό που έχει ο Δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής ο εναλλακτικός τουρισμός επαινώντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και ειδικότερα για την διάθεση  ωρίμανσης συνεργατικών clusters και συνεργιών όλων των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και αναπτυξιακού σχεδίου τονίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του. Επίσης στην Ημερίδα παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κος Κωνσταντίνος Καρπέτας ο όποιος δήλωσε ενθουσιασμένος και πρόθυμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια πιστοποίησης Τουριστικού σήματος Ποιότητας πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής και να συμβάλει σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο όραμα ανάπτυξης ενός νέου καινοτόμου Εναλλακτικού Τουριστικού μοντέλου οικονομίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Τσιχριτζης Παναγιώτης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ναυπάκτου κο. Λουκοπουλος Παναγιώτη για την άψογη συνεργασία και την εξαιρετικά επαγγελματική συμπεριφορά των στελεχών του και ιδιαίτερος του Αντιδημάρχου Σιαμαντά Γεώργιου και του Αντιδημάρχου κ. Συψα Ιωάννη για την επιτυχής διοργάνωση της Διεθνής δράσης, ευχαρίστησε όλους τους Διεθνής καλεσμένους καθώς και τον κ.  Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Καρπέτα για την συμμετοχή και την στήριξη της αναπτυξιακής αυτής προσπάθειας. Ο κύριος στόχος μας και η ελπίδα μας να υπάρξει ένα υγιείς βιώσιμο Τουριστικό μοντέλο  εναλλακτικής οικονομίας που δεν θα βασίζεται μόνο στον Ήλιο και στην θάλασσα αλλά θα  αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, θα επηρεάζει αρκετούς  κλάδους, θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, θα αναδείξει και θα προβάλει την Αιτωλοακαρνανία και το πλούσιο ιστορικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντολογικό γαστρονομικό πλούτο της όλο το 12μηνο.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε συνοδοιπόρους στο εγχείρημα μας μετά τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Δήμο Ναυπακτίας έχουμε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρων του δήμου Αγρινίου και Δήμο Θέρμου καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ευελπιστούμε στην ωρίμανση και άλλων συνεργιών και συνεργασιών.

 

Την Κυριακή 15 Οκτώβριου 2017 διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου για τα απολογισμό της Διεθνής δράσης Nikolaos RouteLa Via Nicolaiana® η δική μας Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή” και για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας  του Δήμου Ναυπακτίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων”.