NikolaosRoute-LaViaNicolaiana® προς μια ευρωπαϊκή πολιτιστική διαδρομή Άγιος Νικόλαος
Home » το έργο ΝικολαοςRoute

το έργο ΝικολαοςRoute

Ευρωπαϊκή διαδρομή Νικολάου των Μύρων

Ευρωπαϊκή διαδρομή Νικολάου των Μύρων

 Η διαδρομή την οποία το AENR προωθεί για το Πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεικτού τύπου, δηλαδή αποτελείται από συνεχόμενη φυσική διαδρομή ή υλική, και από μη συνεχόμενες άυλες διαδρομές. Η υλική διαδρομή ή βασική διαδρομή είναι εκείνη που χαράχτηκε κατά τα έτη 1459-1460 μΧ από τον Ρώσο μοναχό Βαρλαάμ, που προερχόταν από το Ροστόβ, τοποθεσία περίπου 100 χλμ. από την Μόσχα. Η υπεροχή του ταξιδίου-προσκυνήματος δεν αφορά μόνο στην απόσταση (πλέον των επτά χιλιάδων χλμ. πήγαινε έλα από τη ρωσική πόλη έως το Μπάρι, με επόμενη στάση στο σημερινό Ισραήλ), αλλά και το κείμενο τότε ταξίδι που έρχονταν απέναντι στην τότε διαμάχη που υπήρχε με την Ρωμαϊκή εκκλησία εξαιτίας του επίσημου διαχωρισμού της ρωσικής εκκλησίας που διακηρύχθηκε από τον Τσάρο. Η υλική διαδρομή εμπλέκει 7 Κράτη.  (Ρωσική Ομοσπονδία. Ουκρανία, Πολωνία, Τσέχικη Δημοκρατία, Σλοβάκικη Δημοκρατία, Αυστρία, Ιταλία) ή Χώρες της ΕΕ:  EUSAIR, EUSALP, EUSDBF, EUSBSR.  

Η άυλη διαδρομή ή δεύτερη βασική διαδρομή επεξηγεί την ευρωπαϊκή ιστορία διαμέσου των τόπων που διατηρούν την πνευματική, πολιτιστική, μνήμη του Αγίου Νικολάου, στους τρεις κύριους τομείς έρευνας.

-       Η επαφή με την φιγούρα του Νικολάου των Μύρων, από την ύπαρξη του (πηγές ιστορικών κριτικών) έως τους διαδόχους του μέσω της πίστης και της τέχνης, υιοθετώντας ως κύρια γραμμή οριοθέτησης την μεταφορά των Λειψάνων του 1087 των Μύρων του Μπάρι.

-       Η ανόρθωση, η απογραφή, η εκτίμηση και διάδοση της άυλης κληρονομιάς του Θέματος της διαδρομής, από το παγανιστικό αρχέτυπο (Δίας) στο χριστιανικό (σαν Νικόλα ή Νικολό) σε όλες του της διαστάσεις που οδηγούν στο μυθικό Άγιο Νικόλαο. Τέτοιος τομέας έρευνας ενδιαφέρει κυρίως την ηπειρωτική Ευρώπη στο σύνολο  της καθώς και την Ασιατική και την Αμερικανική.

- Η ανόρθωση, η απογραφή, η εκτίμηση και διάδοση της άυλης κληρονομιάς του μεγάλου δρόμου των Βυζαντινών/BASILIANIA μοναχών, από την Μικρα Ασια, διαμεσω της Ελλάδας, στην Αλβανια, στο Ελληνικο Σαλέντο και σε ολη την κατω Ιταλια μεχρι την Ρωμη και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα μέσω των βυζαντινών μοναστηριών και των σπηλαιολογικων μοναστηριών του Αγίου Νικολάου, γέφυρα γνώσης του ανατολικού πολιτισμού με τον Δυτικο, ίχνος των κοινών μας πολιτιστικων διαδρομων και ριζών, κομματι του πνευματικου προσκυνηματος του Αγιου Νικολαου.

Στην υλική και άυλη διαδρομή μπορούν να εισαχθούν διαφοροποιήσεις ευρείας γεωγραφικής περιοχής, καταγεγραμμένες υπό το ιστορικό-πολιτιστικό- καλλιτεχνικό προφίλ.

 

NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® στην Αιτωλοακαρνανία

                                  Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

και της ASSOCIAZIONE EUROPEA « NikolaosRouteLa Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων»

και από την επίσκεψη για πολλοστή φορά της  Reggata  φιλίας

“Appuntamento in Adriatico e Ionio”.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού NikolaosRouteLa Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων»

 

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων».

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, μετά από πολύμηνες επαφές, τεχνικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, με τον Ευρωπαϊκό Φορέα/Οργανισμό «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» ωρίμασε τις συνθήκες για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αναδεικνύοντας την πληθώρα των Ιστορικών και  Πολιτιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και έπεισε για την καταλληλότητά τους σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές  περιοχές της χώρας.

Βασικός στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η καταγραφή και συμμετοχή περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ως μέρος του Ευρωπαϊκού project πιστοποίησης Πολιτιστικής - Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «ΝικόλαοςRoute - La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων».

Οι περιοχές που σε πρώτη φάση και μετά από την μεγάλη έρευνα που έγινε από την τεχνική ομάδα συνεργασίας των στελεχών του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγων και επιστημόνων του Νομού σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Φορέα και που ενδείκνυνται ως στρατηγικά ώριμες για το Ιστορικό και Πολιτιστικό κληροδότημα του Αγίου Νικολάου ώστε να ανακτηθεί και να διερευνηθεί μέσω ιστορικών τοπικών διαδρομών, είναι η Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) που οριοθετείται στις απότομες πλαγιές του βουνού Αρακύνθου και αντικρίζει τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, το Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στο βουνό της Βαράσοβας, κοντά στο Κρυονέρι κοντά και το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Μοκιστας στην λίμνη Τριχωνίδα.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προσκάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες του Φορέα για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου διοργάνωσε συνδυαστική δράση με στόχο την πιστοποίηση των δυνατοτήτων των τουριστικών πρακτόρων και στελεχών καθώς και των ανωτέρω αναφερόμενων περιοχών  του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, στα πλαίσια υλοποίησης συνδυαστικά με την δράση υποδοχής και φιλοξενίας για πολλοστή φορά της  Reggata  φιλίας “Appuntamento in Adriatico e Ionio”,  που στρατηγικό στόχο έχει την ανάδειξη του τομέα του Ιστιοπλοϊκού Τουρισμού και του Τουρισμού σκαφών αναψυχής, σε συνδυασμό με την προώθηση του γαστρονομικού πλούτου,  των προϊόντων αριστείας του Αγροδιατροφικού τομέα και εν γένει την εξωστρέφεια και τουριστική προβολή των παράκτιων και όχι μόνο, περιοχών και της Ιστορίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, διοργάνωσε πιλοτικό  πρόγραμμα περιπατητικής τουριστικής διαδρομής με τη συμμετοχή των ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων και της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού φορέα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσκεψη στον Βυζαντινό «Μοναστήρι-σπήλαιο» του Αγίου Νικολάου (9ος αιώνας) στη Βαράσοβα, στη συνεχεία διάπλους και  περιήγηση  στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ανάδειξη του περιβαλλοντολογικού πλούτου του τόπου μας και της σημασίας του στην δημιουργία γαστρονομικής, επαγγελματικής και πολιτιστικής ταυτότητας και τέλος απογευματινή περιπατητική διαδρομή στον Μονή του Αγ. Νικολάου Κρεμαστού (10ος αιώνας) στις πλαγιές του βουνού Αρακύνθου.

Παράλληλα, στα πλαίσια του τετραήμερου προγράμματος δράσεων, υπήρξαν και συναντήσεις εργασίας, της επιστημονικής επιτροπής του φορέα, αποτελούμενη από αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους του Πανεπιστήμιου του Σαλέντο της Νότιας Ιταλίας με  στελέχη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αρχαιολόγους και επιστήμονες του Νομού, όπου συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται να γίνουν στα πλαίσια της κατάθεσης του φακέλου για την πιστοποίηση της Πολιτιστικής -Προσκυνηματικής Διαδρομής με τίτλο έργου «NikolaosRoute - La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε αίτηση για  συμμετοχή, ως πρώτο μέλος από την Ελλάδα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του  Ευρωπαϊκού Φορέα/Οργανισμού  «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων». Αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, το όποιο θέλοντας να πιστοποιήσει την εξαιρετική συνεργασία και την αξία της συνέργιας ανέδειξε στη θέση του Αντιπροέδρου του τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή.    

  

«Εξαιρετικά αποτελέσματα και πολλαπλά οφέλη από την Διεθνή δράση Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® η δική μας Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή”

που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης εναλλακτικού ΤουρισμούNostos 2017”.

 

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης εναλλακτικού Τουρισμού Nostos 2017”, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων”, την Περιφέρεια της Λάτσιο, τον φορέα “Comunita Montana” που αποτελείται από 31 Δήμους του Λάτσιο, το Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και του Ιονίου, την Ιταλική και Ευρωμεσογειακή Assonautica, το Δήμο του Μπάρι, τον Δήμο του Μπρατσιανο, το Επιμελητήριο του Μπριντιζι, την Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας του Μολίσε και άλλους φορείς και οργανισμούς, διεθνής δράση προώθησης του φάκελου υποψηφιότητας για την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναγνωρισμένου Τουριστικού σήματος Ποιότητας πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής.

Κύριος στόχος η ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου εναλλακτικού Τουριστικού μοντέλου οικονομίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας που θα επηρεάσει όλους τους κλάδους της τοπικής Οικονομίας, θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, θα αναδείξει και θα προβάλει την Αιτωλοακαρνανία και το πλούσιο ιστορικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντολογικό γαστρονομικό πλούτο της.

Στα πλαίσια των τριημέρων εκδηλώσεων της διεθνής δράσης Nikolaos RouteLa Via Nicolaiana® η δική μας Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή” το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας φιλοξένησε, Διεθνείς φορείς με τους οποίους διοργάνωσε ημερίδες εργασίας, γαστρονομικές εκδηλώσεις, συναντήσεις ωρίμανσης συνεργατικών επιχειρηματικών clusters και συνεργιών και έστησε info desk ενημέρωσης τον επιχειρηματιών μελών του.

 

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της λειτουργίας του περιπτέρου φιλοξενήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων”, παρουσιάστηκε video  από το πιλοτικό  πρόγραμμα περιπατητικής τουριστικής διαδρομής που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στην Αιτωλοακαρνανία και αφορούσε/εξιστορούσε (telling/story) το κομμάτι της πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής στα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και των τουριστικών προγραμμάτων/Πακέτων που εμπλέκουν όλα τα ιστορικά, πολιτιστικά αρχαιολογικά περιβαλλοντολογικά αξιοθέατα  στους Δήμους Αγρινίου, Θέρμου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης στο περίπτερο φιλοξενήθηκε η Ιταλική και η Eυρω-Μεσογειακή Assonautica οπού παρουσιαστήκαν όλες οι κοινές Δράσεις εξωστρέφειας  και Διεθνοποίησης με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο κλάδο των αγρό-διατροφικών προϊόντων, του τουρισμού σκαφών αναψυχής και του Ιστιοπλοϊκού Τουρισμού και οργανωθήκαν  γαστρονομικές εκδηλώσεις/δράσεις οπού παρουσιάστηκε ο πλούσιος γαστρονομικός πλούτος των προϊόντων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και των Ιταλικών περιοχών του Μπριντιζι και του Μολισε μεταφέροντας στους καλεσμένους και σε όλους τους επισκέπτες τα αρώματα, την ιστορία, το γευστικό πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιταλικών περιοχών.

Tο Σάββατο 14 Οκτώβριου 2017 διοργανώθηκε, Ημερίδα εργασίας με θέμα "Οι Κοινές Πολιτιστικές μας αξίες σε κοινές Πολιτιστικές διαδρομές" όπου παρουσιάστηκε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana®” ο φάκελος υποψηφιότητας για την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής, η εφαρμογή βέλτιστης πρακτικής Περιφερειακών Κανονισμών Πολιτιστικής Διαδρομής από εκπροσώπους της  Περιφέρειας της Λάτσιο,  τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα από τη λειτουργία παρόμοιου είδους τουριστικών μοντέλων πολιτιστικών διαδρομών σε άλλους Ευρωπαϊκούς Δήμους από εκπροσώπους της “Comunita Montana” της Περιφερειακής ενότητας  Ανιένε.

Στην συνάντηση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κος. Λουκοπουλος Παναγιώτης  ο οποίος αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που παίζει στον  στρατηγικό σχεδιασμό που έχει ο Δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής ο εναλλακτικός τουρισμός επαινώντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και ειδικότερα για την διάθεση  ωρίμανσης συνεργατικών clusters και συνεργιών όλων των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και αναπτυξιακού σχεδίου τονίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του. Επίσης στην Ημερίδα παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κος Κωνσταντίνος Καρπέτας ο όποιος δήλωσε ενθουσιασμένος και πρόθυμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια πιστοποίησης Τουριστικού σήματος Ποιότητας πολιτιστικής και προσκυνηματικής διαδρομής και να συμβάλει σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο όραμα ανάπτυξης ενός νέου καινοτόμου Εναλλακτικού Τουριστικού μοντέλου οικονομίας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Τσιχριτζης Παναγιώτης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ναυπάκτου κο. Λουκοπουλος Παναγιώτη για την άψογη συνεργασία και την εξαιρετικά επαγγελματική συμπεριφορά των στελεχών του και ιδιαίτερος του Αντιδημάρχου Σιαμαντά Γεώργιου και του Αντιδημάρχου κ. Συψα Ιωάννη για την επιτυχής διοργάνωση της Διεθνής δράσης, ευχαρίστησε όλους τους Διεθνής καλεσμένους καθώς και τον κ.  Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Καρπέτα για την συμμετοχή και την στήριξη της αναπτυξιακής αυτής προσπάθειας. Ο κύριος στόχος μας και η ελπίδα μας να υπάρξει ένα υγιείς βιώσιμο Τουριστικό μοντέλο  εναλλακτικής οικονομίας που δεν θα βασίζεται μόνο στον Ήλιο και στην θάλασσα αλλά θα  αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, θα επηρεάζει αρκετούς  κλάδους, θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, θα αναδείξει και θα προβάλει την Αιτωλοακαρνανία και το πλούσιο ιστορικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντολογικό γαστρονομικό πλούτο της όλο το 12μηνο.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε συνοδοιπόρους στο εγχείρημα μας μετά τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον Δήμο Ναυπακτίας έχουμε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρων του δήμου Αγρινίου και Δήμο Θέρμου καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ευελπιστούμε στην ωρίμανση και άλλων συνεργιών και συνεργασιών.

 

Την Κυριακή 15 Οκτώβριου 2017 διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου για τα απολογισμό της Διεθνής δράσης Nikolaos RouteLa Via Nicolaiana® η δική μας Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή” και για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας  του Δήμου Ναυπακτίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “Nikolaos Route – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος  Νικόλαος των Μύρων”.

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας-Αναπτυξιακός Σχεδιασμός 2018–2020. Agios Nikolaos

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Αναπτυξιακός Σχεδιασμός 2018 – 2020

«NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων»

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στα πλαίσια της συμμετοχής του στον Διεθνή Φορέα  «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» ωρίμασε και σχεδίασε τα τελευταία χρόνια διαφορές στρατηγικές και επιμέρους ενέργειες για την ενδυνάμωση του κοινού οράματος της υλοποίησης και πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής, και θα υλοποιησει δυο προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα που συνδέεται με τον κλάδο της πολιτιστικής Βιομηχανίας και ειδικότερα του πολιτιστικού Τουρισμού, με βασικό στόχο την επίτευξη των αξιών του μοντέλου της αειφόρου και Βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία και της ανάπτυξης της διαδρομής.

Το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υποστηρίζει με αυτά τα δυο προγράμματα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία επιχειρηματικής αξίας στην δημιουργική βιομηχανία, τη διάδοση και τη διατήρηση αγαθών και υπηρεσιών που ενσωματώνουν πολιτιστικές, καλλιτεχνικές ή άλλες δημιουργικές εκφράσεις και συναφείς λειτουργίες σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πολιτιστικών μνημείων, εθίμων, παραδόσεων, προϊόντων, του νομού Αιτωλοακαρνανίας και κλαδών της οικονομίας που αποτελούν σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα αξίας της Ελληνικής Οικονομίας και βαρόμετρο, υγιείς και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στόχος η επίτευξη ενός ολιστικού σχεδιασμού συνδυάζοντας τα δυο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία που στο σύνολο τους θα δημιουργήσουν η θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν σε ένα προϊών Αναπτυξιακής αριστείας, της πολιτιστικής διαδρομής «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» που θα δώσει υπεραξία στην τοπική Οικονομία.

 

1)   Πρόγραμμα "CREATIVE@HUB". 

Το «Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας» έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση στα πλαίσια υλοποίησης υποέργου εγκεκριμένης δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με τίτλο "CREATIVE@HUB".

Eγκεκριμένος προϋπολογισμό 197.590€ 

Ο στόχος είναι η ανάδειξη του κλάδου της πολιτιστικής, τουριστικής βιομηχανίας σε συνέργια με το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα των Βυζαντινών, αρχαιολογικών, πολιτιστικών μνημείων και , περιβαλλοντολογικών προστατευόμενων περιοχών  την διασύνδεση του με την κουλτούρα των Αναπτυξιακών εργαλείων των Ευρωπαϊκών πολιτιστικών, περιπατητικών διαδρομών και της καλής πρακτικής μέσω του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών. (European Cultural Routes - https://www.coe.int/it/web/cultural-routes  ).

Ευκαιρία το "CREATIVE@HUB" , να γίνει ένα κύτταρο Τουριστικής πολιτιστικής Βιομηχανίας με σκοπό:

Να φιλοξενήσει στα 2 ΗUB που θα δημιουργηθούν, τις ομάδες που ήδη εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργώντας της προϋποθέσεις, ενδυνάμωσης των σχέσεων και δημιουργίας cluster – συνεργατικών σχημάτων που θα αποτελούνται, από επιχειρήσεις πολιτιστικής βιομηχανίας, εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, Ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, Φορέων, Συλλόγων, Οργανισμών κ.λ.π με υπογραφή ενός Τοπικού Συμφώνου Ανάπτυξης μεταξύ τους και επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τον Διεθνή φορέα «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων».

Με στόχο την:

  • Ωρίμανση της ιδέας και σύνταξη προμελέτης και δημιουργία προϋποθέσεων χρηματοδότησης μελέτης για την δημιουργία της Διαδρομής.
  • στήριξη των επιχειρήσεων πολιτιστικής & τουριστικής βιομηχανίας.
  • συμμετοχή επιχειρήσεων πολιτιστικής βιομηχανίας, λοιπών επιχειρήσεων και εμπλεκόμενων φορέων στον Διεθνή φορέα θεματικές τουριστικές διαδρομές υψηλής προστιθέμενης αξίας.».
  • Δέσμευση, εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, υποστήριξης και υλοποίησης της πρότασης της πολιτιστικής διαδρομής.
  • Αναζήτηση επιπλέων συνεργασιών σε Εθνικό και Διακρατικό επίπεδο με φορείς σε περιοχές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και που θα ενδιαφέρονται για το project, σε μια πιο Μακροπεριφερειακή, Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή διάσταση.
  • Προετοιμασία, αναζήτηση και κατάθεση προτάσεων σε προσκλήσεις Εθνικών, Περιφερειακών, Διακρατικών ή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λ.π. για την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη του project.
  • έμπνευση δημιουργίας μικρών νέων start up επιχειρήσεων πολιτιστικής Βιομηχανίας.

Στα πλαίσια του ανωτέρω σχεδιασμού δημιουργήσαμε ήδη 2 Focus Group, που έχουν υπογράψει επιστολές συναντιληψης και συνεργασίας με τον Διεθνή φορέα «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων».

Τα  δυο αυτά ενεργά κύτταρα/Δίκτυα αποτελούνται από στοχευμενους stakeholders που ο καθένας από αυτούς μπορεί να προσφέρει στην υλοποίηση της διαδρομής και στην υπεραξία του τουριστικού πολιτιστικού προϊόντος που δημιουργούμε.

Στο Hub στο Μεσολόγγι  συμμετέχουν

  • Δήμος Ιεράς πόλης Μεσολόγγι,
  • Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας - Υπουργείο Πολιτισμού,
  • «Κέντρο Τέχνης και Γλώσσας ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Ιστορικό Μουσείο»,
  • Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός - Πολιτιστικός Σύλλογος,
  • Αποδράστε από εναλλακτική εταιρεία εξωτερικών δραστηριοτήτων,
  • "Παραγωγή Πόλης - παραγωγή ήχου, βίντεο & εκδηλώσεις",
  • AH-SYMIOS FESTIVAL ASSOCIATION - Εγγεγραμμένος στον Εθνικό Δείκτη Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018 - http://ayla.culture.gr/panigiri-ai-simiou-mesologgi/,
  • Ορειβατικός Όμιλος Μεσολογγίου,

Θα συμμετάσχουν στο Hub στο Αγρίνιο.

  • Δήμος Αγρινίου,
  • Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,
  • Δήμος Θέρμου,
  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας - Υπουργείο Πολιτισμού,
  • ΔΡΩ - Act Πολιτιστικό κίνημα πολιτών για Αιτωλοακαρνανία,
  • Ορειβατικός Όμιλος Αγρινίου,
  • Εταιρεία εναλλακτικών υπαίθριων δραστηριοτήτων Velocity Bikes,
  • Δίκτυο πολιτών "ΙΘΑΚΕΣ",
  • RED CROSS Regional Dep. Αγρίνιο,
  • Σύνδεσμος εναλλακτικών υπαίθριων δραστηριοτήτων LEMATH,
  • Τηλεόραση ACHELOOS,

 

Πρόγραμμα "Aetolian Hospitality - The Tourist House".

To επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υλοποίει πρόταση στο Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για άλλες χωρικές στρατηγικές στην περιοχή Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού,

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ:1 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας».

Θεματικός Στόχος. : «Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών».

Τίτλος Δράσης: «Αιτωλική Φιλοξενία – Το Σπίτι του Τουρίστα», Δικαιούχος: Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Αντικείμενο της δράσης «Αιτωλική Φιλοξενία – Το Σπίτι του Τουρίστα» είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της περιοχής του Μεσολογγίου αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που άπτονται στο τετράπτυχο:

  • Φυσικό περιβάλλον (λιμνοθάλασσα, κλπ)
  • Τοπικά Προϊόντα αγροδιατροφής
  • Επιχειρηματικότητα τοπικών προϊόντων
  • Ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά.

Σημαντικό στοιχείο της δράσης αποτελεί η αξιοποίηση Τεχνολογιών και Επικοινωνιών για την ουσιαστική ενσωμάτωση της χωρικής ανάπτυξης της περιοχής στον ψηφιακό κόσμο, προσδίδοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προβολής και παρουσίασης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου διασυνδέοντας το δυνητικό επισκέπτη καθώς και τους κατοίκους της περιοχής με συγκεκριμένες θεματικές τουριστικές διαδρομές υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών. Για το σκοπό αυτό θα διαμορφωθούν κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες στόχους (επισκέπτες, φορείς, επιχειρήσεις, τουριστικοί πράκτορες) να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ψηφιακό περιεχόμενο και να αποκτούν πρόσβαση σε αυτό από διάφορα τεχνολογικά μέσα όπως Η/Υ, φορητές συσκευές (tablets, PDAs, κλπ.) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Προϋπολογισμός της πράξης : 271.640,00 €.

θα δημιουργηθουν 6 θεματικές τουριστικές διαδρομές που θα είναι όλες συνδεδεμένες με την πολιτιστική διαδρομή «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων» και τις θεματικές τουριστικές διαδρομές υψηλής προστιθέμενης αξίας και τα τουριστικά πακέτα που προτείνονται εκ μέρος του Τουριστικού πράκτορα Discovery Messolongi σε συνεργασία με Escape alternative outdoor activities company

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στην Grecia Salentina 24-25 07 2020

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στην Grecia Salentina 24-25 07 2020 - NikolaosRoute-LaViaNicolaiana®

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με εκπροσώπηση στην  αντιπροεδρία του Διεθνή Ευρωπαϊκού Οργανισμού «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων», συνδιοργάνωσε υπό την αιγίδα της ένωσης των Δήμων των Ελληνόφωνων χωριών, τεχνική συνάντηση (εργαστήριο ωρίμανσης δικτύωσης) στις 24/07/2020, στο Μαρτανο της Grecias Salentina , με τίτλο «Άγιος Νικόλαος, κοινές ρίζες, κοινοί δρόμοι - Ο μεγάλος δρόμος των βυζαντινών  μοναχών, από την Ελλάδα στο Grecia Salentina και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα μέσω των βυζαντινών εκκλησιών/μοναστηριών και ειδικότερα των σπηλαιολογικών  μοναστηριών του Αγίου Νικολάου, γέφυρα γνώσης του ανατολικού και δυτικου πολιτισμού, ίχνη από τις κοινές μας ρίζες, αλλά και απόδειξη του προσκυνήματος στον άγιο Νικόλαο στην γη της Απουλίας .

Στα πλαίσια των συναντήσεων υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας και συναντιληψης μεταξύ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της ένωσης δήμων Ελληνόφωνων χωριών Κάτω Ιταλίας, του πολιτιστικού συλλόγου προστασίας της γκρεκανικης διαλέκτου Nuova Koene και του Διεθνούς οργανισμού San Nicolas route - la via Nicolaiana στα πλαίσια ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής βυζαντινής μας κληρονομιάς καί τής ανάπτυξης καινοτόμων διεθνών πιστοποιημένων πολιτιστικών τουριστικών Διαδρομών.

Παράλληλα υπήρξε επίσκεψη και περιήγηση από τους αρχαιολόγους Τζιοβανα Μουσκατελο και Μπασελ Σαι σε μοναστήρια και σε βυζαντινά μνημεία απόδειξη της κοινής μας κουλτούρας στο πέρασμα των αιώνων.

Το βραδύ της ιδίας ημέρας συμμετείχαμε στην εκδήλωση "IL SALENTO BYZANTINO" που διοργανώθηκε από τoν πολιτιστικό σύλλογο Nuova Koene σε συνεργασια με το μουσικό σχήμα «Armonia Greca» του Φιλοκαλλιτεχνικου Συλλόγου Μεσολογγίου.

Την επομένη ήμερα διοργανώθηκε προγραμματισμένο ρεπορτάζ με ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή Επιλογές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης.

Οι διήμερες εκδηλώσεις και δράσεις αποτελούν μέρος του σχεδιασμού και της υποστήριξης της ελληνικής διαδρομής αφιερωμένης στο San Nicola di Myra "NikolaosRoute - The Via Nicolaiana European Route Άγιος Νικόλαος του Μύρων" στα πλαίσια της πιστοποίησης στο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σας παρουσιάζουμε και το Scouting Tourbox - Μυστηριώδη Μοναστήρια του Αγίου Νικολάου – από την Αιτωλοακαρνανία (Άγιος Νικόλαος Βαράσοβα - Κρεμαστός - Μόκιστα ) - Μεσοπόταμος - Σβερνετς – Άγιος Νικόλαος του Casole - Grecia Salentina - Ματέρα, Βασιλικάτα - Μπάρι - Λάτσιο).


Μια αφήγηση που συνδέει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία για τα συναρπαστικά μοναστήρια που ονομάζονται «γέφυρες μεταξύ Δύσης και Ανατολής», που συνδέονται με την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, καθώς και με όλη την περιοχή του Ιονίου, την περιοχή Αυλώνα στην Αλβανία, την περιοχή της Απουλίας, τη Λουκανία, την Καλαβρία , Campagnia e Lazio στην Ιταλία. Διαδρομή προσκυνήματος, ο λεγόμενος μεγάλος βυζαντινός δρόμος, η υπέροχη διαδρομή των βυζαντινών μοναχών της Καπαδοκιανής περιοχής και της πόλης της Κωνσταντινούπολης μέσω της Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και ολόκληρης της περιοχής που ονομάζεται στην εποχή, Δεσποτάτο του Ηπείρου, που εκτείνεται έως η περιοχή της Βλόρας και της Μάγκνα Γκρέσια, που προκαλούν απειλές προς τη γη του Οτράντο, την Grecia Salentina, σε όλη την περιοχή της Απουλίας, του Μπάρι και του Σαν Νικόλα, της Ματέρας, της Καλαβρίας, της Καμπανίας, μέχρι την περιοχή του Λάτσιο, αφήνοντας για πάνω από 400 χρόνια την ιστορική τους πολιτιστική σηματοδοτήστε μέσα από τα σπηλαιολογικά βραχώδη μοναστήρια / εκκλησίες (Πολλά από αυτά ονομάστηκαν μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που συνδέονται με τη θαλάσσια διαδρομή διέλευσης των λειψάνων του αγίου από τα νερά του Ιονίου Πελάγους) του βασιλικού χριστιανικού κώδικα της εξόδου, γέφυρα της γνώσης ανατολικής και δυτικής κουλτούρας. Ένας προσκυνητής που ανακαλύπτει, την ιστορική συνέχεια από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τις κοινές μας ρίζες, τις κοινές μας κουλτούρες διαδρομές με το αποτύπωμα του πνεύματος του αγίου Νικολάου.

Το επιλεγμένο ελληνικό σημείο στην εξαιρετική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι επιρροές των Ελληνιστικών Μυθολογιών γύρω από τον ποταμό Αχελώο (θεωρούνταν ιερός από την αρχαιότητα) επαναξιολογούνται από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ως συμβολή στις διαδρομές του Αγίου Νικολάου – Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στο όρος Αράκυνθος, και του Αγίου Νικολάου της Βαράσοβας, από τα σημαντικότερα σπηλαιολογικά μοναστήρια στην περιοχή των Βαλκανίων με μοναδικές τοιχογραφίες της λεγόμενης Βυζαντινής αγιογραφίας της Καππαδοκίας που χρονολογείται από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα, που αποκαλύπτουν τη σύνδεση της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας με την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και τον Κωνσταντινούπολη, τον Μεσοπόταμο, τον Αυλώνα, το Οτράντο, την Grecia Salentina, την Απουλία, τη Ματέρα, την Καλαβρία, την Καμπάνια, και την Ρώμη. Αυτά τα μοναστικά κέντρα (Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός, Άγιος Νικόλαος της Βαράσοβας, Άγιος Νικόλαος της Μοκίστας, καθώς και μια αλυσίδα μοναστηριών σε ολόκληρο το Δεσποτάτο του Ηπείρου) κατά τη Βυζαντινή εποχή, ανέπτυξαν μια εξαιρετική πολιτιστική αξία Βιβλιογραφικοί εργαστήρια αντιγραφής κωδικών (scriptorium) και ένα εξίσου πλούσια βιβλιοθήκη. Χειρόγραφα από τον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό επέζησαν σε βιβλιοθήκες της Δυτικής Ευρώπης και ειδικά ένα παράδειγμα διατηρείται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ονομάζεται Χριστιανικός κώδικας.


Συνεχίζουμε στον Μεσσοποταμ στο νομό της Αυλωνας, στην Αλβανία, είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, ακριβώς μπροστά από την γη του Οτραντο. Το όνομα προέρχεται από τα ελληνικά που σημαίνει «μεταξύ ποταμών». Οι οικισμοί κατοικούνται κυρίως από την ελληνική κοινότητα. Το μοναστήρι θεωρείται ότι χτίστηκε τον XIII αι. Η διπλή αψίδα του το κάνει μοναδικό στο είδος του. Βορειότερα στην Αυλώνα και στο ελληνόφωνο χωριό Σβερνέτς συναντάμε το Μοναστήρι της Παναγίας με τη μοναδική εικονα του Αγίου Νικολάου, ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που χτίστηκε τον 10ο αιώνα.


ο Άγιος Νικόλαος του Κασολε στην περιοχή Otranto είναι το επόμενο βήμα. Η βιβλιοθήκη «Casole», μια από τις πιο πολύτιμες και σημαντικες στον Δυτικό Κόσμο, συνέλαβε τόσο στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αφηγήματος των  καλλιγράφων μοναχών που λειτουργούν στο μοναστήρι, όσο και τους μοναχούς που μελετούσαν βιβλία για τη λειτουργία και για προσωπική ανάγνωση. Αυτή η «αρχαία σφυρηλάτηση γνώσεων» του Πανεπιστημίου προσέφερε σε νέους Έλληνες, Εβραίους και Λατινικά όλων των «επαρχιών του αρχαίου κόσμου» τη μελέτη πολλών επιστημονικών κλάδων. Μέσα στο "Typikon" του Casole, ένα έγγραφο που διέπει τη θρησκευτική και πνευματική ζωή του μοναστηριού του Οτράντο, μάθαμε ότι το 1160, η μοναχη NICETA εχτισε κοντά στο ιερό συγκρότημα, το πρώτο «σπίτι του μαθητή» του Δυτικού Κόσμου, εντός της οποίας προσφέρθηκε υπηρεσία βιβλιοθήκης «ανοιχτή στο κοινό» μαζί με φαγητό, διαμονή και διδασκαλία. Αυτή η σειρά «δωρεάν υπηρεσιών» ήταν διαθέσιμη σε όποιον ήθελε να μάθει τα κλασικά γράμματα. Η αρχιτεκτονική και η αντιγραφική τέχνη που διατηρεί το αρχαίο μοναστήρι θυμίζει έντονα τις επαφές με τα πολιτιστικά περιβάλλοντα που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

Η διαδρομή συνεχίζεται στην Grecìa Salentina, στη χερσόνησο Salento όπου η ελληνική διείσδυση συνέβη τόσο στην αρχαιότητα όσο και με την επακόλουθη βυζαντινή κυριαρχία, ιδίως με τη μετανάστευση πολλών θρησκευτικών κατά την περίοδο των διαφωνιών για της εικόνες τον όγδοο αιώνα και ακόμα με την σημαντική μετανάστευση μετά τις στρατιωτικές εκστρατείες του αυτοκράτορα Βασιλείου Α, που συνεχίστηκαν και τους επόμενους αιώνες ως προσκύνημα λατρείας των λείψανων του Αγίου Νικολάου. Τα πολλά χωριά είχαν ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα και ασκούσαν την ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία. Οι μαρτυρίες αυτής της στενής σχέσης με την Ανατολή εκδηλώθηκαν με τη δημιουργία χώρων λατρείας όπου η τέχνη θυμάται την εικονογραφία και τον συμβολισμό που προέρχεται από τον ελληνικό κόσμο. Η κρύπτη του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην κοιλάδα της μνήμης, ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας που αποδεικνύει την παρουσία ενός αρχαίου χωριού βυζαντινών κρυπτών και σπηλαίων εκκλησιών. .Η κρύπτη του Αγίου Νικολάου είναι σκαμμένοι στους βράχους της κοιλάδας και δημιουργήθηκε πιθανότατα στον X-XII αιώνα. Η κρύπτη μορφοποιείται τρεις φορές, χωρίζεται σε πυλωτές, τερματίζοντας με ημικυκλικές αψίδες. Με ορατά ίχνη βυζαντινών διαλέκτων και περιγραφών στην ελληνική γλώσσα.

Η διάσημη τοποθεσία της MATERA – πολιτιστικό μνημείο  Unesco με τις σπηλιές εκκλησίες της περιοχής Matera που ιδρύθηκε κυρίως στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι  σκαλισμένη μες στο  βράχο. Οι Σπηλαιολογικές εκκλησίες του ΑγιουΝικολαου των Ελληνων, και της Madonna delle Virtù, του San Nicola all'Ofra, San Nicola all'Appia, San Nicola alla Murgia dell'Amendola, San Nicola all'Annunziata και πολλών άλλων που γεννήθηκαν ως θρησκευτικές δομές του Βυζαντινού Χριστιανισμού, μαρτυρίες των βυζαντινών λειτουργικών πρακτικών. Αυτά τα ίχνη των κρυπτών του Αγίου Νικολάου συνδέονται με τον μοναχισμό της ελληνοβυζαντινής καταγωγής, και πολλές από αυτές  ιδρύθηκαν τιμώντας τα λείψανα του Αγίου Νικολάου αφήνοντας άυλα ίχνη μιας πολιτιστικής διαδρομής προσκυνήματος στο όνομά του που είναι ακόμα φανερά μέχρι τις μέρες μας.

Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου του Μπάρι και το ταξίδι στην γύρω περιοχή είναι η πιο σημαντική στιγμή του ταξιδιού μας. Είναι μια από τις πιο σημαντικές στάσεις της διαδρομής μας στο όνομα του Σαν Νικολάου.