Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με εκπροσώπηση στην αντιπροεδρία του Διεθνή Ευρωπαϊκού Οργανισμού «NikolaosRoute – La Via Nicolaiana® Ευρωπαϊκή Διαδρομή Άγιος Νικόλαος των Μύρων», συνδιοργάνωσε υπό την αιγίδα της ένωσης των Δήμων των Ελληνόφωνων χωριών, τεχνική συνάντηση (εργαστήριο ωρίμανσης δικτύωσης) στις 24/07/2020, στο Μαρτανο της Grecias Salentina , με τίτλο «Άγιος Νικόλαος, κοινές ρίζες, κοινοί δρόμοι - Ο μεγάλος δρόμος των βυζαντινών μοναχών, από την Ελλάδα στο Grecia Salentina και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα μέσω των βυζαντινών εκκλησιών/μοναστηριών και ειδικότερα των σπηλαιολογικών μοναστηριών του Αγίου Νικολάου, γέφυρα γνώσης του ανατολικού και δυτικου πολιτισμού, ίχνη από τις κοινές μας ρίζες, αλλά και απόδειξη του προσκυνήματος στον άγιο Νικόλαο στην γη της Απουλίας .
Στα πλαίσια των συναντήσεων υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας και συναντιληψης μεταξύ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της ένωσης δήμων Ελληνόφωνων χωριών Κάτω Ιταλίας, του πολιτιστικού συλλόγου προστασίας της γκρεκανικης διαλέκτου Nuova Koene και του Διεθνούς οργανισμού San Nicolas route - la via Nicolaiana στα πλαίσια ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής βυζαντινής μας κληρονομιάς καί τής ανάπτυξης καινοτόμων διεθνών πιστοποιημένων πολιτιστικών τουριστικών Διαδρομών.
Παράλληλα υπήρξε επίσκεψη και περιήγηση από τους αρχαιολόγους Τζιοβανα Μουσκατελο και Μπασελ Σαι σε μοναστήρια και σε βυζαντινά μνημεία απόδειξη της κοινής μας κουλτούρας στο πέρασμα των αιώνων.
Το βραδύ της ιδίας ημέρας συμμετείχαμε στην εκδήλωση "IL SALENTO BYZANTINO" που διοργανώθηκε από τoν πολιτιστικό σύλλογο Nuova Koene σε συνεργασια με το μουσικό σχήμα «Armonia Greca» του Φιλοκαλλιτεχνικου Συλλόγου Μεσολογγίου.
Την επομένη ήμερα διοργανώθηκε προγραμματισμένο ρεπορτάζ με ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή Επιλογές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης.
Οι διήμερες εκδηλώσεις και δράσεις αποτελούν μέρος του σχεδιασμού και της υποστήριξης της ελληνικής διαδρομής αφιερωμένης στο San Nicola di Myra "NikolaosRoute - The Via Nicolaiana European Route Άγιος Νικόλαος του Μύρων" στα πλαίσια της πιστοποίησης στο πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σας παρουσιάζουμε και το Scouting Tourbox - Μυστηριώδη Μοναστήρια του Αγίου Νικολάου – από την Αιτωλοακαρνανία (Άγιος Νικόλαος Βαράσοβα - Κρεμαστός - Μόκιστα ) - Μεσοπόταμος - Σβερνετς – Άγιος Νικόλαος του Casole - Grecia Salentina - Ματέρα, Βασιλικάτα - Μπάρι - Λάτσιο).
Μια αφήγηση που συνδέει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία για τα συναρπαστικά μοναστήρια που ονομάζονται «γέφυρες μεταξύ Δύσης και Ανατολής», που συνδέονται με την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, καθώς και με όλη την περιοχή του Ιονίου, την περιοχή Αυλώνα στην Αλβανία, την περιοχή της Απουλίας, τη Λουκανία, την Καλαβρία , Campagnia e Lazio στην Ιταλία. Διαδρομή προσκυνήματος, ο λεγόμενος μεγάλος βυζαντινός δρόμος, η υπέροχη διαδρομή των βυζαντινών μοναχών της Καπαδοκιανής περιοχής και της πόλης της Κωνσταντινούπολης μέσω της Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και ολόκληρης της περιοχής που ονομάζεται στην εποχή, Δεσποτάτο του Ηπείρου, που εκτείνεται έως η περιοχή της Βλόρας και της Μάγκνα Γκρέσια, που προκαλούν απειλές προς τη γη του Οτράντο, την Grecia Salentina, σε όλη την περιοχή της Απουλίας, του Μπάρι και του Σαν Νικόλα, της Ματέρας, της Καλαβρίας, της Καμπανίας, μέχρι την περιοχή του Λάτσιο, αφήνοντας για πάνω από 400 χρόνια την ιστορική τους πολιτιστική σηματοδοτήστε μέσα από τα σπηλαιολογικά βραχώδη μοναστήρια / εκκλησίες (Πολλά από αυτά ονομάστηκαν μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που συνδέονται με τη θαλάσσια διαδρομή διέλευσης των λειψάνων του αγίου από τα νερά του Ιονίου Πελάγους) του βασιλικού χριστιανικού κώδικα της εξόδου, γέφυρα της γνώσης ανατολικής και δυτικής κουλτούρας. Ένας προσκυνητής που ανακαλύπτει, την ιστορική συνέχεια από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τις κοινές μας ρίζες, τις κοινές μας κουλτούρες διαδρομές με το αποτύπωμα του πνεύματος του αγίου Νικολάου.
Το επιλεγμένο ελληνικό σημείο στην εξαιρετική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι επιρροές των Ελληνιστικών Μυθολογιών γύρω από τον ποταμό Αχελώο (θεωρούνταν ιερός από την αρχαιότητα) επαναξιολογούνται από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ως συμβολή στις διαδρομές του Αγίου Νικολάου – Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στο όρος Αράκυνθος, και του Αγίου Νικολάου της Βαράσοβας, από τα σημαντικότερα σπηλαιολογικά μοναστήρια στην περιοχή των Βαλκανίων με μοναδικές τοιχογραφίες της λεγόμενης Βυζαντινής αγιογραφίας της Καππαδοκίας που χρονολογείται από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα, που αποκαλύπτουν τη σύνδεση της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας με την Καππαδοκία, τη Μικρά Ασία και τον Κωνσταντινούπολη, τον Μεσοπόταμο, τον Αυλώνα, το Οτράντο, την Grecia Salentina, την Απουλία, τη Ματέρα, την Καλαβρία, την Καμπάνια, και την Ρώμη. Αυτά τα μοναστικά κέντρα (Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός, Άγιος Νικόλαος της Βαράσοβας, Άγιος Νικόλαος της Μοκίστας, καθώς και μια αλυσίδα μοναστηριών σε ολόκληρο το Δεσποτάτο του Ηπείρου) κατά τη Βυζαντινή εποχή, ανέπτυξαν μια εξαιρετική πολιτιστική αξία Βιβλιογραφικοί εργαστήρια αντιγραφής κωδικών (scriptorium) και ένα εξίσου πλούσια βιβλιοθήκη. Χειρόγραφα από τον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό επέζησαν σε βιβλιοθήκες της Δυτικής Ευρώπης και ειδικά ένα παράδειγμα διατηρείται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ονομάζεται Χριστιανικός κώδικας.
Συνεχίζουμε στον Μεσσοποταμ στο νομό της Αυλωνας, στην Αλβανία, είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, ακριβώς μπροστά από την γη του Οτραντο. Το όνομα προέρχεται από τα ελληνικά που σημαίνει «μεταξύ ποταμών». Οι οικισμοί κατοικούνται κυρίως από την ελληνική κοινότητα. Το μοναστήρι θεωρείται ότι χτίστηκε τον XIII αι. Η διπλή αψίδα του το κάνει μοναδικό στο είδος του. Βορειότερα στην Αυλώνα και στο ελληνόφωνο χωριό Σβερνέτς συναντάμε το Μοναστήρι της Παναγίας με τη μοναδική εικονα του Αγίου Νικολάου, ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που χτίστηκε τον 10ο αιώνα.
ο Άγιος Νικόλαος του Κασολε στην περιοχή Otranto είναι το επόμενο βήμα. Η βιβλιοθήκη «Casole», μια από τις πιο πολύτιμες και σημαντικες στον Δυτικό Κόσμο, συνέλαβε τόσο στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αφηγήματος των καλλιγράφων μοναχών που λειτουργούν στο μοναστήρι, όσο και τους μοναχούς που μελετούσαν βιβλία για τη λειτουργία και για προσωπική ανάγνωση. Αυτή η «αρχαία σφυρηλάτηση γνώσεων» του Πανεπιστημίου προσέφερε σε νέους Έλληνες, Εβραίους και Λατινικά όλων των «επαρχιών του αρχαίου κόσμου» τη μελέτη πολλών επιστημονικών κλάδων. Μέσα στο "Typikon" του Casole, ένα έγγραφο που διέπει τη θρησκευτική και πνευματική ζωή του μοναστηριού του Οτράντο, μάθαμε ότι το 1160, η μοναχη NICETA εχτισε κοντά στο ιερό συγκρότημα, το πρώτο «σπίτι του μαθητή» του Δυτικού Κόσμου, εντός της οποίας προσφέρθηκε υπηρεσία βιβλιοθήκης «ανοιχτή στο κοινό» μαζί με φαγητό, διαμονή και διδασκαλία. Αυτή η σειρά «δωρεάν υπηρεσιών» ήταν διαθέσιμη σε όποιον ήθελε να μάθει τα κλασικά γράμματα. Η αρχιτεκτονική και η αντιγραφική τέχνη που διατηρεί το αρχαίο μοναστήρι θυμίζει έντονα τις επαφές με τα πολιτιστικά περιβάλλοντα που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.
Η διαδρομή συνεχίζεται στην Grecìa Salentina, στη χερσόνησο Salento όπου η ελληνική διείσδυση συνέβη τόσο στην αρχαιότητα όσο και με την επακόλουθη βυζαντινή κυριαρχία, ιδίως με τη μετανάστευση πολλών θρησκευτικών κατά την περίοδο των διαφωνιών για της εικόνες τον όγδοο αιώνα και ακόμα με την σημαντική μετανάστευση μετά τις στρατιωτικές εκστρατείες του αυτοκράτορα Βασιλείου Α, που συνεχίστηκαν και τους επόμενους αιώνες ως προσκύνημα λατρείας των λείψανων του Αγίου Νικολάου. Τα πολλά χωριά είχαν ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα και ασκούσαν την ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία. Οι μαρτυρίες αυτής της στενής σχέσης με την Ανατολή εκδηλώθηκαν με τη δημιουργία χώρων λατρείας όπου η τέχνη θυμάται την εικονογραφία και τον συμβολισμό που προέρχεται από τον ελληνικό κόσμο. Η κρύπτη του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην κοιλάδα της μνήμης, ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας που αποδεικνύει την παρουσία ενός αρχαίου χωριού βυζαντινών κρυπτών και σπηλαίων εκκλησιών. .Η κρύπτη του Αγίου Νικολάου είναι σκαμμένοι στους βράχους της κοιλάδας και δημιουργήθηκε πιθανότατα στον X-XII αιώνα. Η κρύπτη μορφοποιείται τρεις φορές, χωρίζεται σε πυλωτές, τερματίζοντας με ημικυκλικές αψίδες. Με ορατά ίχνη βυζαντινών διαλέκτων και περιγραφών στην ελληνική γλώσσα.
Η διάσημη τοποθεσία της MATERA – πολιτιστικό μνημείο Unesco με τις σπηλιές εκκλησίες της περιοχής Matera που ιδρύθηκε κυρίως στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι σκαλισμένη μες στο βράχο. Οι Σπηλαιολογικές εκκλησίες του ΑγιουΝικολαου των Ελληνων, και της Madonna delle Virtù, του San Nicola all'Ofra, San Nicola all'Appia, San Nicola alla Murgia dell'Amendola, San Nicola all'Annunziata και πολλών άλλων που γεννήθηκαν ως θρησκευτικές δομές του Βυζαντινού Χριστιανισμού, μαρτυρίες των βυζαντινών λειτουργικών πρακτικών. Αυτά τα ίχνη των κρυπτών του Αγίου Νικολάου συνδέονται με τον μοναχισμό της ελληνοβυζαντινής καταγωγής, και πολλές από αυτές ιδρύθηκαν τιμώντας τα λείψανα του Αγίου Νικολάου αφήνοντας άυλα ίχνη μιας πολιτιστικής διαδρομής προσκυνήματος στο όνομά του που είναι ακόμα φανερά μέχρι τις μέρες μας.
Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου του Μπάρι και το ταξίδι στην γύρω περιοχή είναι η πιο σημαντική στιγμή του ταξιδιού μας. Είναι μια από τις πιο σημαντικές στάσεις της διαδρομής μας στο όνομα του Σαν Νικολάου.